Emättimen vaivojen ennaltaehkäisy

Emättimen vaivat voivat olla erittäin epämukavia, vaikuttaen seksielämään ja yleensäkin elämänlaatun. Useimpien emättimen vaivojen syytä voi olla vaikeaa löytää. Jotkut ovat alttiimpia kuin toiset saamaan vaivoja. Alla on muutamia vinkkejä siihen, kuinka voisit ehkäistä emättimen vaivoja, takuuta niiden toimivuudesta jokaiselle emme tietenkään voi antaa.

Hygienia

Emättimen hygienia voi vaikuttaa emättimen vaivojen ehkäisyyn. Etenkin vääränlainen hygienia (esim. liiallinen peseminen) voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin liian vähäinen hygienia. Tämä johtuu voimakkaiden saippuoiden ja pesuaineiden vaikutuksista. Valitse tavallisen saippuan sijaan luonnollinen saippua, joka sisältää mietoja ainesosia, jotka eivät vaikuta intiimialueen pH-arvoon eivätkä poista ihon suojakerrosta. Saippua voi vaurioittaa ihon suojaavan kerroksen ja aiheuttaa ärsytystä. Käytä intiimipesunestettä vain kerran päivässä – jos sinulla on tarvetta peseytyä useammin, esimerkiksi urheilun tai kuuman päivän jälkeen, käytä vain vettä. Pidä muutenkin mielessä, että haalealla vedellä pesu riittää yleensäkin. Kuivaa intiimialue pehmeällä, kuivalla pyyhkeellä taputellen. Jos olet matkalla tai tarvitset muuten raikastusta useamman kerran päivässä esimerkiksi kuukautisten takia, käytä intiimipyyhkeitä.

Pyyhi aina edestä taaksepäin wc:ssä käydessäsi. Päinvastoin pyyhkiminen siirtää peräaukon bakteerit emättimeen ja voi aiheuttaa tulehduksen.

Seksitavat

Ehkäisypillerien käyttö suojaa sinua vain raskaudelta – siksi on tärkeää muistaa myös kondomin käyttö koko yhdynnän ajan. On hyvä pitää mielessä, että useat seksipartnerit lisäävät myös bakteerivaginoosin riskiä.

Käyttäkää tarpeeksi aikaa esileikkeihin. Esileikit eivät ole vain tunnelman luojia, vaan edistävät emättimen kostumista, jotta yhdyntä sujuisi ilman hiertymiä. Jos sinulla on emättimen kuivuutta, käytä emättimen kosteuttajaa tai liukastetta nauttiaksesi kivuttomasta seksistä ja välttääksesi limakalvojen rikkoutumista.


"Etenkin vääränlainen hygienia (esim. liiallinen peseminen) voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin liian vähäinen hygienia. Tämä johtuu voimakkaiden saippuoiden ja pesuaineiden vaikutuksista."


Siteet ja tamponit

Terveyssiteet ja tamponit pitäisi vaihtaa 3 tai 4 tunnin välein. Näin vältät kuukautisvuodon aiheuttaman iho- tai emätinärsytyksen. Sama koskee pikkuhousunsuojia – vaikka ne vaikuttavat hyvältä ratkaisulta päivittäiselle raikkaudelle, ne eivät kuitenkaan anna ihon hengittää. Silloin ne lisäävät ärsytyksen ja tulehdusten riskiä. Jos käytät pikkuhousunsuojia päivittäin, muista vaihtaa suojaa muutaman tunnin välein.

Vaatetus

Vältä tiukkojen vaatteiden, kuten “skinny” farkkujen, leggingsien tai shortsien käyttöä pitkäaikaisesti. Iholla olevat, varsinkin tekokuidut, aiheuttavat hiertymiä, kuumuutta ja tunkkaista tilaa intiimialueella. Tällainen tilanne tarjoaa hyvän perustan vääränlaisten mikrobien kasvulle.

Sama sääntö pätee alusvaatteiden valinnassa. Suosi luonnonkuituja, kuten puuvillaa synteettisten sijaan.

Karvojen poisto

Jos ajelet tai vahaat ihokarvojasi intiimialueen herkkä iho voi ärsyyntyä. Välttääksesi vaivoja kosteuta ihosi ennen hoitoa ja käytä sen jälkeen luonnollista viilentävää hoitotuotetta.