Miten bakteerivaginoosia ehkäistään

Bakteerivaginoosi tai BV on emättimen bakteeriston epätasapainotila. Tämä on yksi ylisimmistä emätintulehduksista naisilla. Uskomus siitä, että BV olisi sukupuolitauti, ei pidä lainkaan paikkansa. Vaivaa esiintyy myös naisilla, jotka eivät ole olleet seksuaalisesti aktiivisia tai ovat olleet yhdynnässä vain saman tutun partnerin kanssa vuosien ajan.

Bakteerivaginoosi on haitallisen bakteeriston ylikasvutila. Terveessä emättimessä alhainen pH-arvo ja maitohappobakteerit pitävät nämä haitalliset bakteerit kurissa. Emättimen pH voi kuitenkin nousta (happamuus laskee) esimerkiksi jos maitohappobakteerien määrä vähenee antibioottikuurin jälkeen tai sperma on tehnyt pH-arvosta emäksisen. Silloin haitalliset bakteerit voivat lähteä lisääntymään ja aiheuttaa emättimen vaivoja.

BV:n tavallisimpia oireita ovat epätavallinen valkovuoto (valkeaa tai harmaata, vaahtomaista), hajumuutoksia (yleensä voimakas kalanhaju), virtsankirvely, kutina ja ärsytys emätinalueella. Jotkut näistä oireista liittyvät myös hiivasieneen, joten oikean diagnoosin varmistaminen on tärkeää, jotta hoitokin olisi oikea.

On kuitenkin asioita, joita voit tehdä ennaltaehkäistäksesi bakteerivaginoosin.

Mitä voit tehdä vähentääksesi bakteerivaginoosin riskiä?

  • Hanki tietoa – tama artikkeli auttaa sinua alkuun! On hyvin tärkeää, että osaat tunnistaa bakteerivaginoosin oikeat oireet ja tiedät myös, koska on aika hakeutua lääkärille.
  • Muista turvaseksi – rajoita seksipartnereittesi lukumäärää ja käytä aina sopivaa suojaa harrastaessasi seksiä.
  • Vältä emättimen alueen ärsytystä – tämä tarkoittaa esimerkiksi yleisten poreammeiden välttämistä, oikeanlaisen intiimipesuaineen käyttämistä (ei sisällä saippuaa tai kovia kemikaaleja), hajusteettomien siteiden, pikkuhousunsuojien ja tamponien käyttöä. Muista kuivata intiimialueesi huolellisesti mutta hellästi taputtelemalla suihkun jälkeen. Käytä puhdasta ja kuivaa pyyhettä.
  • Valitse puuvillaisia alusvaatteita keinokuitujen sijaan koska keinokuidut estävät ihoa hengittämästä, mikä aiheuttaa intiimialueelle lämpimän ja kostean tilan, jossa huonoilla bakteereilla on hyvä kasvaa. Nuku ilman alushousuja aina kun mahdollista. Ilmakylvyt tukevat emättimen terveyttä.
  • Jotkut asiantuntijat väittävät, että bakteerivaginoosin uusiutumista voi parhaiten ehkäistä stimuloimalla maitohappobakteerien tuotantoa emättimessä. Tämä hyvän emätinflooran palautus on tärkeää, koska BV:n antibioottikuuri häiritsee maitohappotuotantoa, mikä johtaa vaivan korkeaan uusiutumisriskiin. Maitohapon stimulointi onnistuu esimerkiksi käyttämällä prebiootti-valmisteita, jotka tukevat maitohappokannan toimintaa. Myöskin luonnollisten tuotteiden käyttöä (eivät vaikuta maitohapon toimintaan) bakteerivaginoosin hoidossa kannattaa harkita.