Onko emättimen höyryhoito ja huuhtelu hyväksi

Emättimen höyryhoito, joka tunnetaan myös yoni-höyryhoitona, on ikivanha hoitomuoto, jossa nainen on kyykyssä tai istuu yrttejä, kuten marunaa, rosmariinia, koiruohoa ja basilikaa, sisältävän höyryävän veden yläpuolella. Höyryhoito on puhdistava ja energiaa antava rituaali, jonka oletetaan edistävän naishormonien tasapainoa. Lääkäreillä on erilaisia näkemyksiä siitä, miten hyödyllistä on emättimen puhdistaminen joko huuhtelemalla tai muilla menetelmillä, kuten höyryhoidolla. Tämä johtuu siitä, että emätin puhdistuu itsestään hyvin tehokkaasti, ja mikä tahansa aggressiivinen puhdistaminen millä tahansa menetelmällä voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Gwyneth Paltrow’n suositulla naisten sivustolla on ylistetty emättimen höyryhoidon hyötyjä, mutta me emme ole vakuuttuneita. Tässä syy:

Onko emättimen höyryhoito riskin arvoista?

Emme ole sitä mieltä.

Höyry on todella kuumaa, usein jopa yli kiehumispisteen! Ulkosynnyttimien ja emätinkudoksen palovammariski on erittäin suuri. Tämä olisi äärimmäisen kivuliasta ja epämukavaa ja saattaisi johtaa muihin ongelmiin, kuten palovammakohdasta etenevään infektioon. Väärin ohjautunut höyry voi vahingoittaa ulkosynnyttimien lisäksi myös välilihaa, peräaukkoa ja virtsaputkea. Tämä saattaa olla kivuliasta ja aiheuttaa vielä vaikeampia vaivoja.

Puhdistaminen höyryllä voi kuivattaa emätintä ja häiritä emättimen bakteerien luonnollista tasapainoa. Emättimen kuivuus tuntuu epämiellyttävältä ja emättimen mikrobiflooran epätasapaino voi aiheuttaa mikrobeihin liittyviä ongelmia, kuten turvotusta, kutinaa ja ärsytystä sekä bakteerivaginoosin tai hiivaan liittyviä vaivoja.

Väitteet hormonitasapainon edistämisestä vaikuttavat epäuskottavilta. Emättimessä tai kohdussa ei muodostu hormoneja, ja on epätodennäköistä, että höyry pääsisi munasarjoihin vaikuttamaan niissä muodostuviin hormoneihin.

Höyryn tehokkuus kohdun puhdistajana on myös erittäin kyseenalaista. Emättimeen ohjattu höyry ei todennäköisesti pääse kohtuun asti, eikä kohdun mikrobiflooraa saa häiritä tai varsinkaan poistaa.

Onko huuhtelu parempi vaihtoehto?

Käsisuihkua ulkosynnyttimien pesuun käyttävät naiset saattavat huomaamattaan samalla tehdä huuhtelun. Huuhtelu ei ole välttämätön, koska emätin puhdistuu itsestään hyvin tehokkaasti. Osalle naisista saattaa kuitenkin joskus olla hyödyllistä käyttää erityisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltua emätinhuuhdetta.

Emme kehota tekemään emätinhuuhtelua päivittäin. Kuukautisten tai yhdynnän jälkeen saatat haluta käyttää hellävaraista luonnollista huuhtelunestettä. Sitä useammin emätintä ei tarvitse huuhdella.

Valitse luonnollinen hellävarainen huuhteluneste ja ergonominen käyttöä helpottava muotoilu, kuten Multi-Gyn emätinhuuhde. Ole aina varovainen laittaessasi jotakin emättimeen ja varmista ensin, että olet rentoutunut ja olosi on mukava.