Kehomme sisä- ja ulkopuolella olevien mikro-organismien määrä kertoo vahvasti omien solujemme määrästä. Uudet tutkimukset osoittavat, että mikrobiyhteisömme ovat hyvin yksilöllisiä, kuten sormenjäljet. Emme voi elää ilman niitä, koska ne huolehtivat joistakin hyvin tärkeistä toiminnoista ruoansulatuskanavassamme sekä ihon ja emättimen happamoitumisessa. Tavoitteena on elää harmoniassa mikrobiemme kanssa. Tämän ekosysteemin tasapaino pitää haitalliset bakteerit kurissa.

Emättimen hyödyllisiä bakteereita ovat maitohappoa tuottavat maitohappobakteerit, jotka pitävät haitallisimmat bakteerit ja hiivan poissa. Emättimen mikrotasapainon häiriö huomataan usein vuodon muutoksessa ja erilaisten oireiden, kuten kutinan, pahan hajun tai kirvelyn kautta. anaerobisten bakteerien ylikasvun aiheuttama bakteerivaginoosi (BV) on tunnetuin vaiva. Sen tunnistaa kalanhajusta, jonka aiheuttavat kyseisen bakteerin epäorgaaniset aineet. (Pinkster 1998). Kehon ulkopuoliset tekijät, jotka voivat aiheuttaa bakteerivaginoosin, ovat yhdyntä ja hygienia. Yhdynnän jälkeen  emättimen pH-arvo nousee merkittävästi happamasta hieman emäksiseen. (Tevi-Benissan 1997). BV-bakteeri - joka viihtyy tässä emäksisessä ympäristössä - voi nousta voimakkaasti 36 tunnin sisällä saatuaan sperman aiheuttaman "emäksisen shokin".

Emättimen mikrobiston koostumus on erittäin dynaaminen ja muuttuu hormonaalisten vaihteluiden ja ulkopuolisten tekijöiden, kuten seksin ja vaginan hygienian  takia. Jos kyseessä on dysbioosi, hyödyllisiä maitohappobakteereita on vähemmän kuin haitallisia mikrobeja, kuten BV:tä tai hiivasoluja. Tällaiseen dysbioosi liittyy usein erilaisia emättimen vaivoja, kuten kutinaa, epämiellyttävää hajua, epänormaaleja vuotoja ja kipua. Sekä bakteerivaginoosin että hiivatulehduksen tavallinen hoito on lääkkeellinen antimikrobihoito. Antibiootit ja antimykootit voivat kuitenkin muuttaa voimakkaasti luonnollisen mikrobiston koostumusta ja häiritä myös  hyödyllisiä mikro-organismeja. Lisäksi nämä lääkkeet ovat usein toimivia vain lyhytaikaisesti, koska sekä metronidatsoli BV:n hoitoon että antimykoottihoito (esim. clotrimazoli) hiivan hoitoon aiheuttavat usein toistuvia infektioita. Viime vuosina on saatu uudenlaisia tapoja hoitaa näitä vaivoja. Näihin hoitoihin käyetään usein happamoivia geelejä, vaginan maitohappobakteerikannan stimulointia sekä luonnollisia bakteerien kiinnittymisen estäviä aineita, joilla estetään haitallisten mikro-organismien lisääntyminen kehossa. Estomenetelmä perustuu luonnontuotteisiin ja on Multi-Gyn -sarjalle kehitetty patentoitu, innovatiivinen ratkaisu, johon kuuluu muita funktionaalisia osa-alueita, kuten happamoivia ja prebioottisia ainesosia, joiden avulla ennaltaehkäistään ja hoidetaan emätintulehduksia ja muita  emätinvaivoja.

Lisää ammattilaistietoutta: