Bakteerivaginoosi ja raskaus

Raskaus on muutoksen ja odotuksen aikaa. Elintoiminnot keskittyvät hoitamaan uutta elämää valmistaen raskaanan olevaa synnytykseen, imetykseen ja lastenhoitoon. Vaikka se voi olla nautittavaa, se on kaukana huolettomuudesta.

Nopeat muutokset, kuten hormonitason vaihtelut, voivat aiheuttaa erilaisia vaivoja ja kipua. Sen lisäksi että erilaiset sairaudet ja tulehdukset voivat aiheuttaa ongelmia, ne voivat vaikuttaa raskaudenkulkuun, vauvan kehitykseen tai synnytykseen. Esimerkiksi bakteerivaginoosi raskauden aikana saattaa aiheuttaa vakaviakin seurauksia ja pitäisi siksi hoitaa heti.

Mikä on bakteerivaginoosi?

Bakteerivaginoosi on yksi yleisimmistä emättimen vaivoista. Se johtuu emättimen mikrobihäiriöistä ja oireet voivat olla lieviä tai vakavampia. Oireita ovat valkoinen tai harmaa vetinen valkovuoto, epämiellyttävä kalamainen haju, ärsytys ja kipu emättimen alueella. Vaikka nämä oireet ovat epämiellyttäviä, ne eivät ole hengenvaarallisia ja useimmiten vaiva voidaan hoitaa helposti antibiooteilla tai luonnontuotteella, joka palauttaa tasapainon emättimen flooraan. Raskauden aikana bakteerivaginoosilla voi kuitenkin olla vakavampia seurauksia, jopa vaikutusta ennenaikaiseen synnytykseen. Siksi raskaana olevien naisten ottaa heti yhteyttä terveydenhuoltoon, jos oireiden syynä saattaa olla bakteerivaginoosi.

Even though these symptoms are unpleasant, they are not life-threatening, and in most cases can be easily treated with antibiotics or a natural product that would restore the balance of the vaginal flora. However, Bacterial Vaginosis can have more severe consequences during pregnancy, including the risk of premature birth. For this reason, pregnant women should immediately contact a healthcare professional if they suspect that they might have Bacterial Vaginosis.


"Bakteerivaginoosi raskauden aikana voi aiheuttaa vakavampia seurauksia, joten se pitäisi hoitaa mahdollisimman nopeasti."


Miten bakteerivaginoosia hoidetaan raskauden aikana?

Lääkkeiden käyttö raskauden aikana on hyvin rajoitettua ja mietitään aina tarkkaan lääkärin tai kätilön kanssa. Joskus lääkkeitä ei käytetä, koska niissä on riskeja vauvalle, mutta useimmiten niistä ei vain ole tarpeeksi tutkimuksia liittyen raskauteen.

Bakteerivaginoosi voidaan hoitaa antibiooteilla, (metronidatsoli) jota vältetään usein raskauden aikana. Vaihtoehtona on käyttää luonnontuotteita, jotka palauttavat emättimen pH-arvon ja bakteeritasapainon. Joitakin näistä tuotteista voidaan käyttää raskauden aikana, mutta koska jokainen nainen ja jokainen raskaus on erilainen, hoidosta pitäisi aina keskustella lääkärin tai kätilön kanssa.