Emätintulehduksen syyt

Jos olet joskus kokenut intiimivaivoja, kuten vuotoa, kutinaa, kirvelyä, kipua tai hajua, olet luultavasti kärsinyt emätintulehduksesta tai vaginiitistä. Yleisimmät tulehdukset ovat bakteerivaginoosi ja hiivasieni (hiivatulehdus), molemmat aiheuttavat emättimen bakteeriston epätasapainotilan.

Bakteerivaginoosi tunnistetaan polttelusta ja kivusta intiimialueella sekä ohuesta harmaasta tai valkoisesta vuodosta, jossa on kalamainen haju. Hiivatulehduksen tunnistaa parhaiten kutinasta ja ärsytyksestä emättimen alueella sekä paksusta valkoisesta, kokkareisesta vuodosta.

Mikä aiheuttaa emättimen tulehduksen?

Emättimen bakteeriston epätasapaino on yleisin syy tulehduksiin. Kun emättimen hyvien bakteerien määrä vähenee, huonot bakteerit ja hiiva pääsevät kasvamaan aiheuttaen vaivoja ja tulehduksia.

Epätasapainoa voivat aiheuttaa antibiootit, hormonaaliset muutokset, saippuan käyttö intiimipesussa, vaahtokylvyt, voiteiden käyttö, emätinsuihkeet ja kondomit.


"Emättimen bekteeriston epätasapaino on yksi yleisimmistä syistä emättimen tulehduksiin."


Emättimen vaiva voi myös johtua ärsyttävien ja allergeeneja sisältävien pyykinpesuaineiden tai huuhteluaineiden käytöstä. Joskus jopa väriainekemikaalit, joita käytetään vaatteissa, voivat aiheuttaa vaivoja. Synteettiset alusvaatteet voivat myös aiheuttaa ärsytystä ja edistää hiivan kasvua, samoin kuin pikkuhousunsuojat, joissa on hajusteita tai väriaineita. Seurauksena voi bakteerien liikakasvua, jolloin syntyy bakteerivaginoosi tai hiiva-infektio. Vaivat voivat johtua myös sukupuolitaudeista.

Hormonien vaikutus

Myös hormonaaliset tekijät voivat vaikuttaa merkittävästi emättimen terveyteen. Muutokset hormonitasoissa vaikuttavat selkeästi emättimen tulehdusten syntyyn. Vaikutuksia voi olla myös muihin asioihin.

Estrogeenitaso voi pudota juuri ennen kuukautisia, raskauden tai imetyksen aikana tai vaihdevuosien aikana. Tämä vähentää emättimen limakalvojen luonnollista kostumista, jolloin emätin muuttuu kuivaksi ja herkäksi vahingoittumaan yhdynnän aikana. Tästä seuraa yhdyntäkipuja, tulehdusta ja arkuutta.

Jos sinulla on outoa valkovuotoa, hajua, kiopua, kutinaa, polttelua tai arkuutta, ota yhteyttä lääkäriisi saadaksesi sopivaa hoitoa ja ehkäistäksesi lisäongelmia.