Emättimen hiivatulehdus raskauden aikana

On tavallista, että naisella on raskauden aikana hiivatulehduksia enemmän kuin koskaan muulloin. Raskauden ja imetyksen aikana naisen kehossa tapahtuu suuria muutoksia, etenkin hormonaalisia. Näillä muutoksilla on vaikutuksia naisen elämään kaikilla tasoilla.

Pahoinvointi, painonnousu ja muistamattomuus ovat paljon keskusteltuja vaivoja raskauden aikana, mutta harvempi kertoo, kuinka ikävä vaiva hiiva voi olla raskauden aikana. Sillä on vaikutuksensa myös muutenkin muutosten kourissa olevaan rakkasuelämään ja parisuhteeseen. Mutta vaikka hiivatulehdus voi olla rankka, se voi uusiutua ja olla todella häiritsevä, se ei kuitenkaan aiheuta vaaraa äidille eikä vauvalle. Jos sinulla on hiiva synnytyksen aikana, on mahdollista, että vauva saa sen myös, ja tulehdus kehittyy vauvan suuhun.

Jos olet raskaana ja havaitset esimerkiksi poikkeuksellista vuotoa, kutinaa ta ärsytystä, ota lääkäriisi tai neuvolan terveydenhoitajaan yhteyttä oireiden tutkimusta ja mahdollista hoitoa varten. Voit raskauden aikana käyttää huoletta yleisimpiä reseptilääkkeitä ja itsehoitovalmisteita hiivan hoitoon.

Millaisia oireita emättimen hiivaan kuuluu?

Emättimen hiivasienen oireita ovat:

  • Valkoinen, paksu ja kokkareinen vuoto
  • Kutina ja ärsytys emättimen alueella
  • Punoitus ja virtsankirvely

Jotkut näistä oireista voivat esiintyä myös muiden vaivojen tai sairausten yhteydessä, kuten bakteerivaginoosin tai sukupuolitaudin. Koska näillä vaivoilla voi olla vakavia vaikutuksia äitiin ja vauvaan, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin tai neuvolan terveydenhoitajaan ja keskustella oireista.


"Jos olet raskaana ja havaitset esimerkiksi poikkeuksellista vuotoa, kutinaa ta ärsytystä, ota lääkäriisi tai neuvolan terveydenhoitajaan yhteyttä oireiden tutkimusta ja mahdollista hoitoa varten."


Uusiutuva emättimen hiivatuehdus raskauden aikana

Joskus – lääkekuureista huolimatta – ja hormonitasapainon muutosten takia, raskaana oleva nainen saa hiivasienen uudestaan ja uudestaan. Candida albicans, mikro-organismi, joka on useimpien hiivasienten aiheuttaja, voi tulla vastustuskykyiseksi antimykoottilääkitykselle.

Prebioottihoito voi tukea emättimen flooraa, mutta useimmiten se ei voi taltuttaa hiivatulehdusta yksinään. Jos et saa hiivaa talttumaan, käytä oireita lievittäviä valmisteita raskauden ajan, jonka jälkeen hormonitoiminta alkaa taas tasoittumaan. OIreita lievittäviä tuotteita löytyy apteekeista itsehoitovalmisteina. Näitä ovat mm. suihkeet tai geelit, jotka viilentävät ihoa ja lopettavat kutinan ja polttelun. Jokainen raskaus on kuitenkin erilainen ja aina ennen jonkin hoidon aloitusta on hyvä ensin keskustella neuvolan henkilökunnan kanssa.