Emättimen hiivatulehdus

Monia emättimen vaivoja luullaan hiivaksi, emättimen hiivasieneksi (candida). Emättimen hiivatulehduksen aiheuttaja on Candida albicans, mikro-organismi, jota löytyy usein iholtamme tai limakalvoltamme. Kun emättimen bakteeristo häiriintyy (esim. antibioottien, liian pesemisen tai emättimen kuivuuden, hormonaalisten muutosten takia), candida voi ylikasvaa emättimessä aiheuttaen vaivoja, kuten kutinaa, ärsytystä, kipua ja valkovuotoa. Silloin on kyse emättimen hiivatulehduksesta. Jotkut naiset ovat enemmän taipuvaisia saamaan hiivatulehduksen.

Emättimen hiivatulehduksen oireet

Emättimen hiivatulehduksen pääoireet ovat:

  • Emättimen kutina ja ärsytys
  • Epätavallinen, kokkareinen ja paksu valkovuoto
  • Punoitus ja arkuus
  • Emätinkipu, erityisesti yhdynnässä ja sen jälkeen

On tärkeää erottaa toisistaan hiivasieni ja bakteerivaginoosi. Vaikka näillä vaivoilla voi olla samanlaisia oireita, hoito on melko erilainen.


"Candidaa on helppo hoitaa antimykooteilla, vaikka niiden vaikutus ei estä hiivatulehduksen uusiutumista."


Miten emättimen hiivatulehdusta hoidetaan

Valtaosassa tapauksista, hiivaa sinänsä ei pidetä tulehduksena, mutta se voidaan laskea emättimen bakteeriston epätasapainon aiheuttajaksi, joten yleensä mies ei tarvitse hoitoa. Candida voidaan helposti hoitaa antimykooteilla eli sienilääkkeillä, vaikka lääkkeen vaikutus ei estä emättimen hiivatulehduksen uusiutumista. Luonnontuotteet, antibiootin sijaan tarjoavat pitemmän aikavälin ratkaisun, koska ne optimoivat emätinflooran tasapainon. Näin torjutaan tulehduksen uusiutumista. Tulehdus voi joskus aiheuttaa kipua ja arkuutta, jolloin myös yhdyntä on epämiellyttävää. On tuotteita, jotka voivat lievittää emättimen kutinaa ja ärsytystä intiimialueella (suihkeet, voiteet, geelit), mutta eivät varsinaisesti hoida kutinan syytä. Näitä tuotteita voidaan käyttää ensisijaisen hoidon ohella. Jos oireet eivät parane jonkin ajan kuluttua, keskustele yleislääkärin tai gynekologin kanssa.

Miten ennaltaehkäiset emättimen hiivatulehdusta

Emättimen hiivasieni on usein toistuva tulehdus: Jotkut saavat sitä useammin kuin toiset. Tämä voi johtua hormonaalisesta vaihtelusta. Hormonit vaikuttavat myös siihen , että hiivaa esiintyy enemmän kuukautiskierron tietyissä vaiheissa sekä raskauden ja imetyksen aikana. Hiivalle erityisen alttiit naiset voivat käyttää bakteeriston tasapainoa edistävää emätingeeliä intervallihoitona tai kuukautiskierron tiettyinä aikoina ennaltaehkäisemään hiivan uusiutumista.