Intiimihygienia ja emätintulehdukset

Useimmat naiset osaavat hyvin pitää huolta intiimialueestaan. “Emätin puhdistaa itse itsensä”, “älä pese alapäätäsi saippualla”, “käytä puuvillaisia alusvaatteita” ja “pyyhi aina edestä taaksepäin”. Uskotaan, että oikeanlainen intiimialueen hoito ennaltaehkäisee vaivoja. Onko todella näin?

Tulehdusten ja vaivojen aiheuttajat

Bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus ovat kaksi yleisintä emätintulehdusta. Jos sinulla on emätinvaivoja, syynä on yleensä toinen näistä.

Bakteerivaginoosin (BV) aiheuttaa haitallisen bakteeriston liikakasvu emättimessä. Tämän tulehduksen oireisiin kuuluvat voimakas (kalamainen) haju ja ohut harmahtava valkovuoto. Hiivatulehduksen aiheuttaa hiivasolujen liikakasvu emättimessä tai ulkoisten sukupuolielinten alueella. Paksu. kokkareinen valkovuoto ja emättimen kutina ovat tavallisimpia oireita.

Molemmat tulehdukset ovat melko harmittomia, mutta voivat olla hyvin epämiellyttäviä. Oireet häviävät ajan myötä, mutta voivat kestää pitkään. Onneksi molemmat tulehdukset voidaan hoitaa lääkityksellä tai itsehoitovalmisteilla. Lisätietoa emätintulehdusten hoidosta on saatavilla.

Miten intiimihygienia voi auttaa

Vaikka ei olekaan selvää, mikä aiheuttaa hiivan tai bakteerien lisääntymisen emättimessä, on tiedossa asioita, jotka voivat vaikuttaa lisääntymiseen ja edistää sitä. Intiimihygienialla uskotaan olevan tässä merkitystä. Tässä muutamia vihjeitä hyvään intiimihygieniaan:

  • Jos haluat pestä ulkoisen intiimialueesi, lämmin vesi riittää. Voit käyttää mietoa, esimerkiksi luonnollisia ainesosia sisältävää intiimipesuainetta raikastamaan oloa.
  • Kuivaa aina intiimialueesi kunnolla suihkun, kylvyn tai uinnin jälkeen.
  • Käytä puuvilla-alusvaatteita ja vältä stringejä.
  • Vältä intiimialueen raapimista, vaikka sinua kutittaisi.


"Kaksi yleisintä emätintulehdusta ovat bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus. Jos sinulla on emätinvaivoja, syynä on useimmiten toinen näistä."


Ehkäiseekö oikeanlainen intiimihygienia emättimen tuehduksia?

Jotkut naiset hyötyvät oikeanlaisesta intiimihygieniasta, mutta toiset saavat silti tuehduksia. Vääränlainen emättimen hygienia voi lisätä emättimen vaivoja, mutta oikeanlainen emättimen hygienia ei valitettavasti estä kaikkia vaivoja, sillä useimmat emätintulehdukset aiheutuvat syistä, jotka eivät johdu hygieniasta.