Miten hiivaa hoidetaan

Hiivasieni on yksi tavallisimmista emättimen vaivoista. Hiivan oireisiin kuuluu paksu valkoinen vuoto, joka on yleensä kokkareista (raejuustomaista), punoitus ja kutina häpy-emätinalueella. Raapiminen voi aiheuttaa lisää ärsytystä ta kipua ja johtaa virtsankirvelyyn tai poltteluun yhdynnän aikana. Jos sinulla on jotain näistä oireista, ota yhteyttä lääkäriisi, joka voi vahvistaa diagnoosin ja neuvoa oikeaan hoitoon.

Voinko hoitaa hiivaa itse?

Lääkitystä ja erilaisia valmisteita hiivan hoitoon on saatavilla ilman reseptiä apteekista. Tällaisia valmisteita ovat antimykoottivoiteet, suun kautta otettavat antimykootit, probiootit, prebioottiset ja muut valmisteet. Joten jos osaat tulkita vaivasi oireiden perusteella oikein, voit periaatteessa itse hoitaa hiivan pois käymättä lääkärillä.

Muista kuitenkin, että hiivan oireet voidaan helposti sekoittaa myös joihinkin muihin vaivoihin (emättimen kuivuus, bakteeritulehdus). Myös jokin vakavampi sukupuolitauti saattaa oireilla samaan tapaan. Siksi on hyvin tärkeää olla yhteydessä lääkärin tai hoitajan kanssa ennen minkään hoidon aloitusta. Näin vältät lisäongelmia itsellesi tai jopa partnerillesi. Candida eli hiiva ei yleensä tartu partnerille, mutta jos kyseessä onkin sukupuolitauti, se tarttuu.


"Lääkitystä ja erilaisia valmisteita hiivan hoitoon on saatavilla ilman reseptiä apteekista. Tällaisia valmisteita ovat antimykoottivoiteet, suun kautta otettavat antimykootit, probiootit, prebioottiset ja muut valmisteet."


Miten voin helpottaa hiivan oireita?

Muuten terveellä naisella emätinsieni ei ole hengenvaarallinen, mutta jatkuva kutina ja ärsytys voivat ikävästi vaikuttaa seksielämäsi laatuun ja wc-käynneistäkin voi tulla epämiellyttäviä. Samoin pitkään istuminen ja tiukka vaatetus tuntuvat pahalta. Kun lääkärisi on vahvistanut diagnoosin ja hiivan hoito on aloitettu, voit yrittää lievittää häiritseviä oireita. Viilentävät luonnolliset geelit ja suihkeet voivat helpottaa oloa nopeasti vähentämällä kutinaa ja ärsytystä. Emättimen prebioottivalmisteet tukevat lääkekuurihoitoa. On myös tärkeää säilyttää normaali emättimen hygienia pesemällä intiimialue haalealla vedellä tai miedeolla intiimipesunesteellä. Vältä hajustettuja siteitä ja wc-paperia ja jos mahdollista, nuku ilman alusvaatteita.