Onko tamponeista haittaa emättimelle?

Monet naiset käyttävät tamponeja kuukautisten aikana. On helppo ymmärtää, miksi näin on. Ne ovat huomaamattomia ja antavat vapauden viettää aktiivista elämää. Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina ollut paljon keskustelua siitä, ovatko tamponit terveydelle haitallisia. Tästä voit lukea aiheesta lisää.

Ovatko tamponit turvallisia?

Tällä hetkellä saatavilla oleva tutkimusnäyttö ei viittaa siihen, että tamponeista olisi sinänsä haittaa terveydelle. Yleisiltä emättimen terveyteen liittyviltä ongelmilta voi välttyä vaihtamalla tamponin usein ja huolehtimalla intiimihygieniasta.

Tamponit valmistetaan yleensä puuvillan ja viskoosikuidun yhdistelmästä, johon on lisätty muoveja, muita synteettisiä materiaaleja ja kemikaaleja imukyvyn parantamiseksi. Kuten muidenkin tuotteiden kohdalla, voit päättää, käytätkö mieluummin orgaanisia, valkaisemattomia puuvillatamponeja tai valitsetko vielä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, kuten kestokäyttöön tarkoitetun kuukautiskupin.

Miten usein tamponi pitää vaihtaa?

Emätin puhdistuu itsestään hyvin tehokkaasti. Terve emätin ylläpitää mikro-organismien ja nesteiden muodostamaa ekosysteemiä, joka säätelee pH-arvoa ja pitää sen tasolla, joka estää haitallisten bakteerien kasvua.

Kuukautisten aikana elimistösi tuottaa edelleen normaaleja emätinnesteitä ja hyviä bakteereita, jotka ylläpitävät emättimen terveyttä. Tamponit on suunniteltu hyvin imukykyisiksi, ja kuukautisvuodon lisäksi niihin imeytyvät myös kaikki luonnolliset bakteerit ja nesteet. Tämä saattaa hidastaa emättimen kykyä puhdistua ja säädellä pH:ta, mikä voi aiheuttaa ärsytystä ja mahdollisesti infektion.

Tamponi on vaihdettava 3–4 tunnin välein, ennen nukkumaanmenoa ja aamulla heti heräämisen jälkeen.

Valitse tamponi, jonka imukyky vastaa kuukautisvuotosi määrää

On tärkeää valita tamponi, joka vastaa kuukautisvuotosi määrää. Liian imukykyisen tamponin käyttö ja tamponin jättäminen paikalleen liian pitkäksi aika luo kasvupohjaa bakteerien aiheuttamille ongelmille. Jos havaitset muutoksia normaalin emätineritteen värissä, koostumuksessa tai hajussa, lopeta tamponien käyttö välittömästi. Älä käytä koskaan tamponia emätineritteen imeyttämiseen, koska näin voit helposti pahentaa ongelmaa ja altistaa itsesi vakavalle infektiolle.

Intiimihygienia on kuukautisten aikana todella tärkeää. Emättimen hellävaraisesta pesusta tai huuhtelusta saattaa olla apua kuukautisten aikana. Älä käytä hajustettuja tai emäksisiä saippuoita, jotka voivat häiritä emättimen lievästi hapanta pH:ta. Intiimialueen hellävaraisesta pesusta huolehtiminen ja tamponin tai terveyssiteen vaihtaminen riittävän usein auttaa ehkäisemään yleisiä emättimen terveyteen liittyviä vaivoja.

Mikä on toksinen sokkioireyhtymä?

1980-luvulla oltiin ymmärrettävästi huolissaan tamponin käyttöön liittyvästä toksisesta sokkioireyhtymästä. Sittemmin valmistajat ovat parannelleet tuotteitaan ja tietoisuus emättimen terveydestä on lisääntynyt. Onneksi toksinen sokkioireyhtymä on harvinainen.

Toksista sokkioireyhtymää aiheuttavat Staphylococcus aureus (Staph) ja Streptococcus pyogenes (Strep) -bakteerit, jotka lisääntyvät nopeasti ja kulkeutuvat verenkiertoon. Useimmilla ihmisillä kehittyy vasta-aineita, jotka suojaavat näiltä toksiineilta, mutta harvinaisissa tapauksissa kehittyy toksinen sokkioireyhtymä.

Aiheuttavatko tamponit toksista sokkioireyhtymää?

On tärkeää ymmärtää, että tamponit eivät aiheuta toksista sokkioireyhtymää, mutta ne voivat suurentaa sen riskiä. Tamponin käytön ja toksisen sokkioireyhtymän välinen yhteys ei ole täysin selvä, mutta erääksi riskiksi on ehdotettu hyvin imukykyisen tamponin jättämistä paikalleen liian pitkäksi aikaa. Tamponin käytön lisäksi toksinen sokkioireyhtymä on yhdistetty haavoihin iholla, leikkauksiin tai synnytykseen, haavasidosten käyttöön ja ehkäisysienen tai pessaarin jättämiseen emättimeen liian pitkäksi aikaa.

Toksisen sokkioireyhtymän oireet muistuttavat hyvin paljon flunssan oireita, eikä niitä ole helppo tunnistaa. Ne saattavat alkaa äkillisesti. Jos käytät tamponeja ja epäilet, että sinulla saattaa olla infektio, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.