Valkovuoto hiivatulehduksen merkkinä

Valkovuoto on neste, jota erittyy emättimessä ja häpyhyylissa sijaitsevista rauhasista. Vuoto suojaa emätintä tulehduksilta puhdistamalla, lisäksi se tarjoaa voitelua seksin aikana

Jos intiimialueella on jotain vialla, epätavallinen valkovuoto on yksi ensimmäisistä oireista. Tämä on esimerkiksi bakteerivaginoosin, hiiva-infektion tai muiden urogenitaalialueen ongelmien merkki.

Valkovuodon lisäksi muita tulehdusoireita ovat kutina, polttelu, punoitus, ärsytys, turvotus ja virtsankirvely tai yhdyntäkivut. Hiivatulehduksen yleinen aiheuttaja on Candida albicans –hiiva, joka elää normaalisti eri puolilla kehoasi; emättimessä, suolistossa ja suussa. Tavallisesti hiiva elää tasapainossa muiden mikrobien kanssa ja voi olla osa tervettä emättimen flooraa. Jos elimistössä on kuitenkin jokin epätasapainottava tekijä, hiiva voi alkaa kasvaa hallitsemattomasti aiheuttaen tulehduksen ja muita oireita.

Suurin osa naisista kokee ainakin kerran hiivatulehduksen elämässään. Monet naiset kärsivät myös toistuvista tulehduksista, etenkin juuri ennen tai jälkeen kuukautisten, raskauden aikana tai ehkäisypillereitä käyttäessä. Muita bakteerien epätasapainoa ja hiivatulehduksia aiheuttavia tekijöitä ovat ylipaino, diabetes, tiukkojen keinokuituvaatteiden jatkuva käyttö, hormonilääkitys jne.


"Jos havaitset valkeaa, paksua, kokkareista valkovuotoa, voi kyseessä olla hiivatulehdus."


Hiivatulehdukseen viittaavat valkovuodon muutokset

Normaali valkovuoto voi vaihdella yksilöllisesti, mutta se on yleensä valkeaa tai kellertävää. Sen koostumus voi vaihdella ohuesta paksuun, jäntevästä elastiseen, riippuen kuukautiskierrosta, stressitasosta, ravintotottumuksista, raskaudesta, imetyksestä tai tietystä lääkityksestä. Myös vuodon määrä voi vaihdella. Saatat huomata vuodon lisääntymistä ovulaation aikaan tai ollessasi kiihottunut. Jos huomaat vuotosi olevan valkoista, paksua, kokkareista (näyttää lähes raejuustolta) voi kyseessä olla hiivatulehdus. Vuodon määrä voi lisääntyä hiivatulehduksen aikana, mutta se on yleensä hajutonta. Jos sinulla on näitä oireita, ota yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan, etenkin jos olet raskaana.

Yleinen sekaannus

Kaksi yleisintä emättimen vaivaa, bakteerivaginoosi ja hiivasieni, liittyvät molemmat emättimen bakteeriston epätasapainoon. Näissä kahdessa vaivassa on osittain samoja oireita, joten ne sekoitetaan joskus keskenään ja diagnosoidaan sitten väärin. Silloin hoito on väärä ja voi syntyä lisää ikäviä oireita. On myös mahdollista, että hiivan ja bakteerivaginoosin oireet alkavat samalla tavalla, mutta yleensä on asioita, joista kuitenkin erottaa kummasta on kyse. Bakteerivaginoosille tyypillinen vuoto on valkeaa, harmaata tai keltaista, yleensä hyvin ohutta ja haisee voimakkaasti kalamaiselle. Toisaalta jos vuodosta puuttuu voimakas haju ja sen koostumus on kokkareinen, on todennäköisesti kyseessä hiivatulehdus.