Emättimen ärsytys ja turvonneet häpyhuulet

Emättimen ärsytys ja turvonneet häpyhuulet ovat yleisiä vaivoja. Lue lisää syistä, oireista ja hoidosta.

Emättimen ärsytys voi olla epämiellyttävää ja kivuliasta sekä laskea elämänlaatua. Turvotus voi aiheuttaa levottomuuden tunnetta, sillä silloin on vaikeaa istua mukavasti tai käyttää housuja niiden aiheuttaman paineen vuoksi. Tähän tilaan liittyy usein myös muita oireita, kuten poltettavaa tunnetta tai emättimen kutinaa. Turvotus voi olla laajemmalle alueelle yleistynyttä, sisältäen sisempien ja ulompien häpyhuulien alueet, tai olla vain paikallista, yhdessä osassa häpyä.

Mikä aiheuttaa turvotusta häpyhuulissa?

Syitä voi olla useita, mutta alla on muutamia:

  • Ärsytys tai allerginen reaktio. Tässä tapauksessa ärsytys johtuu luultavammin jostakin tuotteesta, joka voi olla saippua, kylpyvaahto, voide, emätinsuihke tms. Kaikki nämä tuotteet voivat sisältää kovia, herkkää intiimialueen ihoa ärsyttäviä kemikaaleja ja aiheuttaa turvotusta sekä kipua. Joskus reaktioita voi ilmetä, vaikka olisit käyttänyt tuotteita jo vuosia.
  • Tuleeko turvotus seksin jälkeen? Saatat olla allerginen lateksille (kondomit), liukasteelle tai partnerisi siemennesteelle. Turvotus voi syntyä myös rajumman yhdynnän jälkeen, erityisesti jos et ole käyttänyt liukastetta ja luontainen kosteutesi ei ole riittävä.
  • Hiivatulehdus. Turvonneet häpyhuulet ovat yksi hiivatulehduksen tunnusomainen oire. Hiiva tunnistetaan yleensä valkoisesta, paksusta ja kokkareisesta valkovuodosta.
  • Bakteerivaginoosi. Muihin oireisiin kuuluu usein valkoisesta kellertävään vaihteleva kalanhajuinen valkovuoto.
  • Raskaus. Raskauden aikana vauva aiheuttaa sukuelimissä lisääntyvää painetta ja verenkierto heikkenee. Nämä aiheuttavat turvotusta ja kipua ulkosynnyttimissä.
  • Synnytys. Synnytys aiheuttaa joskus kudosvaurioita, jotka ilmenevät myöhemmin turvotuksena ja kipuna.

"Polttava tunne intiimialueella on yleensä merkki ärsytyksestä tai tulehduksista."Miten häpyhuulten turvotusta voi ehkäistä?

Vältä sellaisia pesuaineita jotka sisältävät voimakkaita kemikaaleja, hajusteita tai väriaineita. Mikäli tunnet ärsytystä heti tietyn tuotteen käytön jälkeen, huuhtele alue huolellisesti mahdollisimman pian, jotta saat poistettua tuotteen iholtasi ja pienentääksesi vahinkoa. Jälkeenpäin voit käyttää rauhoittavaa tuotetta vähentämään oireita ja nopeuttamaan paranemista. Valitse intiimipesuaine, joka sisältää vain miedosti puhdistavaa ainetta, eikä hajusteita tai säilöntäaineita.

Jos kärsit emättimen kuivuudesta, käytä liukastetta yhdynnän aikana tai käytä kosteuttavaa valmistetta päivittäin saavuttaaksesi pitkäaikaisemman tehon. Näin voit saada pidempiaikaista helpotusta emättimen kuivuuteen. Mikäli sinulla ilmenee jo ärsytystä, vältä seksiä kunnes alue on täysin parantunut ja oireet hävinneet.

Jos sinulla on hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi, on ehkä hyvä käydä lääkärillä saamassa oikeanlaista hoitoa. Voit myös käyttää prebiootti-pohjaisia tuotteita, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua ja tasapainottavat emättimen bakteeristoa.

Vältä tiukkojen vaatteiden käyttöä etenkin ärsytyksen aikana. Varmista, että alusvaatteesi on tehty luonnonmateriaaleista kuten puuvillasta. Puuvilla antaa ihon hengittää, mutta synteettiset kuidut pahentavat ärsytystä. Koita nukkua ilman alusvaatteita antaaksesi ihon hengittää ja parantua yön aikana.

Jos sinulla on häpyhuulten turvotusta, koita viilentää ärtynyttä aluetta käyttämällä kylmähaudetta tai jääkylpyä. Kylmä vähentää turvotusta ja helpottaa hetkeksi kipua.

Vältä alueen raapimista, koska se voi vahingoittaa herkkää ihoa tai limakalvoja ja pahentaa oireita.

Mikäli turvotus jatkuu yli viikon, käy lääkärillä, jotta ärsytyksen syy saadaan selville.