Emättimen haju: Mikä aiheuttaa oudon hajun?

Jokaisella naisella on oma tuoksunsa. Sama koskee emätintä. Jonkinlaiset intiimit tuoksut ovat normaaleja, Jos tuoksu muuttuu epämiellyttäväksi, sinulla voi olla jokin tulehdus. Mutta mistä tunnistat epänormaalin intiimialueen tuoksun?

Aloitetaan sillä, mikä on normaalia?

Normaali emättimen haju

Jokainen nainen on yksilö ja niinpä myös intiimit hajut ovat erilaisia. Useimmat naiset huomaavat itsessään hieman happaman hajun. Tämä johtuu emättimen maitohapoista.

Hormonitason muuttuessa emättimen haju voi myös muuttua. Haju on voimakkaampaa ovulaation aikaan. Monet havaitsevat muutoksia myös seksin jälkeen. Tämä johtuu sperman pH-arvoa nostavasta vaikutuksesta emättimessä.

Normaalia emättimen tuoksua ei tarvitse hävetä. Se voi toki tehdä olosi joissakin tilanteissa epämukavaksi. Saatat jopa miettiä, havaitsevatko muutkin ihmiset intiimin tuoksusi. (Jos mietit sitä, oletko koskaan huomannut muiden naisten intiimiä tuoksua?)

Jos halua alkaa olla kovin erottuvaa, saattaa olla kyse bakteerivaginoosista.


"Yksi yleisimmistä hajun aiheuttajista emättimessä on bakteerivaginoosi, BV. Voimakas, kalamainen haju on tämän emättimen tulehduksen tyypillinen oire."


Voiko epämiellyttävä emättimen haju viitata sairauteen?

Yksi yleisimmistä emättimen hajun syistä on bakteerivaginoosi eli BV. Voimakas, kalamainen haju on yksi tämän emättimen tulehduksen selvimmistä oireista. Hajun aiheuttaa epäsuotuisten bakteerien määrän kasvu emättimessä. Toinen BV:n oire on ohut, harmahtava valkovuoto.

Tavallisesti tama tulehdus on melko harmiton ja oireet katoavat itsestään, vaikkakin se voi viedä hieman aikaa. BV:n hoito on yleensä lääkärin määräämä antibioottikuuri. Tämä on tehokas hoito, mutta voi valitettavasti aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, oksentelua ja tulevaisuudessa vastustuskykyä antibiooteille.

Vaihtoehtona on itsehoitovalmisteita, joita voi ostaa ilman reseptiä bakteerivaginoosin hoitoon. Jos valitset luonnollisia ainesosia sisältäviä tuotteita, voit hoitaa samanaikaisesti tulehdusta ja palauttaa emättimen hyvää bakteeristoa.

On myös muita vakavampia syitä emättimen epämiellyttäviin hajuihin. Jos huomaat muuta kuin kalamaista hajua, käy lääkärissä.