Emättimen kipu on yleinen vaiva. Lue lisää sen syistä, oireista ja mahdollisesta hoidosta.

Emättimen kipu viittaa usein tulehdukseen. Joka tapauksessa intiimialueen kipu voi johtua myös ärsytyksestä, emättimen kuivuudesta ja hormonaalisista muutoksista. Muita oireita, jotka voivat liittyä emättimen kipuun, ovat kutina, polttelu, arkuus, pistelevä tunne ja tykytys.

Tavallisimpia emättimen kipuun liittyviä syitä:

  • Hiivatulehdus – vaikkei hiivatulehdus itsessään aiheuta kipua, se aiheuttaa kutinaa. Raapiminen voi vahingoittaa herkkää ihoa ja aiheuttaa turvotusta, joka johtaa kipuun ja arkuuteen. Jos olet taipuvainen hiivatulehduksiin tai sinulla on antibioottikuuri, käytä prebioottivalmistetta, joka aktivoi hyvää bakteeristoa ja vähentää tulehdusriskiä.
  • Ärsytys – kovia pesuaineita, kemikaaleja, hajusteita tai väriaineita sisältävien tuotteiden käyttö voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa tulehdusta, turvotusta, kipua ja herkkyyttä intiimialueelle. Vältä kaikkia tuotteita, jotka sisältävät herkistäviä aineita, saippuaa, kylpyvaahtoa, emätinsuihkeita, vartalovoiteita ja rasvoja.
  • Antibioottien käyttö tai steroidilääkitys voivat lisätä hiivatulehduksen riskiä.
  • Raskaus. Raskaana ollessa naiset saavat herkemmin hiivatulehduksen ja emätinkipuja tulehduksen takia.
  • Jotkut sukupuolitaudit.
  • Emättimen kuivuus. Kun emätin ei kostu riittävästi, yhdyntä opn kivuliasta ja voi aiheuttaa hiertymiä ja kudosvaurioita, jotka aiheuttavat tulehduksia. Tämä voi aiheuttaa seksuaalisten halujen vähenemistä tai epätyydyttävää seksiä. Jos sinulla on emättimen kuivuutta, kokeile emättimen kosteuttajaa tai liukastetta oireiden lievittämiseen. Kosteuttajaa käytetään päivittäin ja sen vaikutus on pitkäkestoinen, kun taas liukastetta käytetään ennen yhdyntää ja sen vaikutus ei kestä pidempään.
  • Emättimen kuivuus. Kuivuus aiheutuu yleensä vaihdevuosien aikaan estrogeenitason laskusta, jonka vuoksi emättimen limakalvot ohenevat ja menettävät joustavuutensa. Kuivat ja ohuet emättimen seinämät vahingoittuvat ja tulehtuvat herkästi yhdynnässä aiheuttaen polttelua ja kipua.