Emättimen kuivuuden hoito

Onko intiimialueellasi ärsytyksen tunnetta? Tai muita vaivoja, kuten kutinaa, polttelua (virtsankirvelyä), lievää verenvuotoa yhdynnän jälkeen, yhdyntäkipuja, emättimen arkuutta tai tulehdusta? Saattaa olla, että kärsit emättimen limakalvojen kuivuudesta.

Tämä vaiva on tyypillinen vaihdevuosissa, mutta voi esiintyä muussakin iässä. Muita yleisiä syitä kuivuuteen ovat hormonaalliset muutokset, joita voi esiintyä synnytyksen jälkeen, imetyksen aikana, syöpähoitojen aikana tai jonkin lääkityksen aiheuttamana.

Kuivuutta voivat aiheuttaa myös stressi ja ahdistuneisuus, liian rankka liikunta, alkoholi, kofeiini tai savukkeet. Vaikka emättimen kuivuus voi vaikuttaa pieneltä asialta, se voi kuitenkin laskea elämänlaatua merkittävästi. Emättimen kuivuuden hoito on hyvin tärkeää, ei vain fyysisen hyvinvoinnin takia, vaan myös henkisen terveyden ja parisuhteen kannalta. Tässä muutamia yleisimpiä hoitoja, joista on apua kuivuuteen:

Estrogeenihoidot

Kuivuuden tärkein syy on estrogeenin vaje, hormoonin, joka pitää emättimen kosteana ja joustavana. Siksi monet hoidot perustuvat juuri estrogeenitason palauttamiseen normaalille tasolle. Hormonihoito voi olla sun kautta otettavan tabletin muodossa (erityisesti jo on muitakin vaihdevuosioireita), ulkoista (hormonilaastarit) tai suoraan emättimeen laitettavaa paikallishoitoa.


"Emättimen kuivuuden hoito on hyvin tärkeää, ei vain fyysisen hyvinvoinnin takia, vaan myös henkisen terveyden ja parisuhteen kannalta."


Emättimen estrogeenihoidoissa voi käyttää estrogeenirengasta, tabletteja tai voidetta. On kuitenkin hyvä muistaa, että estrogeenihoito voi aiheuttaa ikäviäkin sivuvaikutuksia, kuten korkeampaa riskiä saada aivoinfarkti ja veritulppa. Keskustele gynekologisi kanssa sopivasta hoidosta ja pohdi myös vaihtoehtoisia hoitoja, jotka voivat olla tehokkaita ja turvallisia.>/p>

Estrogeenittomat hoidot

Hormonihoitojen lisäksi saatat päättää kokeilla emättimen kosteuttajaa, joka pitää emättimen limakalvot kosteana ja joustavana säännöllisesti käytettynä. Kosteuttaja helpottaa kutinaa, polttelua tai arkuutta, joka ei liity yhdyntäkipuun.

Naisella voi olla emättimen kuivuutta ja yhdyntäkipuja, jos ei ole riittävän kiihottunut. Siksi esileikit ovat tärkeässä roolissa. Liukasteet voivat kuitenkin vähentää yhdynnässä hiertymiä ja tarjota väliaikaisen avun yhdyntäkipujen vähentämiselle. Liukaste voi olla vesipohjainen, silikonipohjainen tai öljypohjainen (pidä mielessä, että öljypohjaiset liukasteet voivat rikkoa lateksikondomin ja tehdä seksistä suojaamatonta).

Suurin ero liukasteen ja kosteuttajan välillä on vaikutuksen kesto. Kosteuttaja voi vaikuttaa muutamia päiviä, kun liukasteen vaikutus kestää vain seksin ajan. Niillä voidaan poistaa kipua ja hiertymiä yhdynnässä.