Emättimen kuivuus: syyt ja hoito

Useimmat naiset kärsivät emättimen kuivuudesta jossakin kohtaa elämäänsä. Vaiva voi olla hyvinkin epämukava, koska se voi edelleen aiheuttaa muita vaivoja, kuten emättimen kutinaa, polttelua ja arkuutta.

Yleensä naiset yhdistävät emättimen kuivuuden vaihdevuosiin. Tämä ei pidä täysin paikkaansa, koska vaiva voi tulla missä tahansa iässä. Kyseessä on kuitenkin tavallinen vaihdevuosien vaiva. Muitakin syitä löytyy.

Emättimen kuivuuden syitä

Emättimen kuivuuteen on monia syitä. Yksi tavallisimmista syistä on estrogeenitason putoaminen. Estrogeeni on naishormoni, joka tukee emättimen terveyttä ylläpitämällä emättimen seinämien normaalia kosteustasapainoa sekä elastisuutta ja happotasapainoa. Estrogeenitason laskiessa emättimen seinämät muuttuvat joustamattomiksi, herkemmiksi ja kuivemmiksi.

Oireet

Kuivuus voi aiheuttaa erilaisia emätinvaivoja, kuten:

  • Kutina
  • Polttelu
  • Pistely
  • Arkuus
  • Yhdyntäkivut


"Yksi tavallisimmista hoitotavoista on lisätä emättimen kosteutta geelin tai liukasteen avulla.."


Mitä emättimen kuivuudelle voi tehdä?

Koska syitä on monia, voi olla vaikeaa löytää oikeaa hoitoa. Yksi yleisimmistä hoidoista on kosteuden lisääminen geelin tai liukasteen avulla. Toinen tapa on nostaa estrogeenitasoa.

Apteekit tarjoavat useita erilaisia itsehoitotuotteita tavallisista liukasteista emättimen kosteutta palauttaviin tuotteisiin. Valitse luonnollisia ainesosia sisältävä valmiste, joka helpottaa oireitasi ja aktivoi luonnollista kosteutusta.