Emättimen kutina: mikä sen aiheuttaa?

Kutina on ehkä epämukavin emättimen vaiva. Se voi olla todella noloa eikä ole myöskään suositeltavaa raapia herkkää aluetta. Jatkuva kutina voi myös vaikuttaa huomattavasti päivittäiseen elämään. Ennen kutinan hoitoa on selvitettävä sen syy. Tavallisimpia syitä ovat:

Emättimen hiivatulehdus

Emättimen kutinan yleisimpiä syitä on hiivatulehdus (candida) Hiivatulehdus aiheuttaa hiivasolujen liikakasvua emättimessä ja / tai ulkoisten sukupuolielinten intiimialueella. Kokkareinen valkovuoto, polttelu ja kutina ovat tyypilliset oireet.

Hiivatulehdus on melko harmiton oireet häviävät itsestään, mutta se voi olla todella häiritsevä. On monia vaihtoehtoja hoitaa hiivaa tai lievittää oireita. Antimykoottihoito on yksi mahdollisuus. Se on erittäin tehokas hoito, saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia ja toistuvia tulehduksia.

Toinen vaihtoehto on lievittää oireita itsehoitovalmisteilla, joita löytyy apteekeista. Luonnollisia ainesosia sisältävät tuotteet pitävät uusiutuvat tulehdukset paremmin loitolla.

Emättimen kuivuus

Toinen kutinan syy on emättimen kuivuus. Monet yhdistävät kuivuuden vaihdevuosiin, mutta minkä tahansa ikäinen nainen voi kärsiä emättimen kuivuudesta. Kutinan ohella emättimen kuivuuden oireita voivat olla polttelu, arkuus ja yhdyntäkivut.

Emättimen kuivuus aiheutuu yleensä estrogeenitason laskusta esimerkiksi raskauden, lääkityksen (ehkäisy), stressin, masennuksen tai vaihdevuosien takia. Jos haluat hoitaa emättimen kuivuutta, voi käyttää estrogeenitasoa nostavaa lääkitystä. Toinen vaihtoehto on helpottaa paikallisesti emättimen kuivuutta käyttämällä liukastetta tai luonnollista kosteutta stimuloivaa tuotetta.


"Yksi yleisimmistä syistä emättimen kutinaan on hiivatulehdus (candida)."


Muita syitä emättimen kutinaan

Hiivatulehduksen ja kuivuuden lisäksi kutinaa voivat aiheuttaa muutkin syyt. Bakteerivaginoosi ei ole kovin yleinen, mutta voi myös olla kutinan aiheuttaja. Bakteerivaginoosi on tulehdus, jonka aiheuttaa haitallisten bakteerien kasvu emättimessä.

Oireet, kuten voimakas kalanhaju tai harmahtava valkovuoto, voivat olla hyvin epämiellyttäviä, mutta häviävät kuitenkin itsestään. Jos haluat hoitaa BV:tä, voit käyttää antibiootteja tai luonnollisia itsehoitovalmisteita, joilla ei ole sivuvaikutuksia.

Myös ärsytys voi aiheuttaa emättimen kutinaa. Kemikaalit, kuten saippua tai tuoksut voivat aiheuttaa ärsytystä. Myös seksitauti voi olla syynä. Jos epaulet sukupuolitautia, ota yhteyttä lääkäriin.