Emättimen polttelu

Polttava tunne intiimialueella on yleinen emättimen vaiva. Lue lisää syistä ja mahdollisista hoidoista.

Jokaisella naisella on emättimen vaivoja jossain vaiheessa elämää. Yleisimpiä oireita ovat mm poikkeava valkovuota, haju, kutina, kipu ja emättimen polttelu. Nämä vaivat voivat vaikuttaa elämänlaatuun hyvinkin paljon. Etenkin rakkauselämä voi kärsiä, sillä seksistä voi tulla tukalaa ja jopa kivuliasta.

Polttava tunne intiimialueella on yleensä merkki ärsytyksestä tai tulehduksesta. Sen voi aiheuttaa esim:

  • Bakteerivaginoosi (BV)
  • Hiivatulehdus (tunnetaan myös nimellä hiiva tai candida-infektio)
  • Vahvat pesuaineet, voiteet, emättimen suihkeet, kylpyvaahdot jne. Tällaiset tuotteet sisältävät usein ärsyttäviä aineita ja allergeeneja, jotka voivat aiheuttaa polttavaa tunnetta heti käytön jälkeen
  • Vaihdevuodet – estrogeenin puute aiheuttaa limakalvon ohenemista ja kutistumista sekä kosteuden vähenemistä, jotka tekevät yhdynnästä kivuliaan. Tämä voi aiheuttaa hankausta sekä tulehduksen, koska limakalvo ei ole niin joustava tai paksu kuin se olisi estrogeenin ollessa normaalilla tasolla.
  • Hygienian puute, sekä liiallinen peseminen voivat vahingoittaa ihon suojaavaa kerrosta ja siten avata pääsyn mikrobeille, ärsyttäville aineille ja allergeeneille. Tavallisen saippuan ja voimakkaiden pesuaineiden käyttö voivat vahingoittaa ihon suojaavaa kerrosta aiheuttaen tulehdusta ja ihoärsytystä.
  • Emättimen pH-arvon muutokset. Tämä voi johtua monesta eri tekijästä, kuten sairaudesta, lääkkeistä, voimakkaista saippuoista ja pesuaineista
  • Antibiootit ja sienilääkkeet
  • Diabetes
  • Keinokuituiset alusvaatteet ja tiukka vaatetus
  • Kondomien, spermisidien, liukasteiden ja jopa siemennesteen aiheuttama ärsytys.

"Polttava tunne intiimialueella on yleensä merkki ärsytyksestä tai tulehduksista"


Mitä tehdä jos emättimen polttelu vaivaa?

Jos epäilet polttelun liittyvän johonkin äskettäin käyttämääsi tuotteeseen, huuhdo alue vedellä huolellisesti mahdollisimman pian poistaaksesi jäämät sekä pienentääksesi vaikutuksia. Jälkikäteen voit käyttää rauhoittavaa tuotetta tai prebiootteja sisältävää emätingeeliä, joka voi auttaa hyvien bakteerien palautumista ja antaa välitöntä helpotusta. Ehkäistäksesi tällaisia ongelmia on hyvä valita tuotteita jotka eivät sisällä voimakkaita kemikaaleja, tuoksuja tai väriaineita.

Mikäli muita oireita kuten valkovuotoa, hajua, kutinaa tai kipua ilmaantuu, on mahdollista, että kyseessä on tulehdus. Tarkasta lääkäriltäsi tilanne. Bakteerivaginoosiin, hiivaan sekä muihin mikrobiston epätasapainotiloihin on saatavilla hyviä, erittäin tehokkaita ei-antibioottisia ja ei-antimykoottisia hoitoja.

Jos emättimen polttelu aiheutuu kuivuudesta, kysy gynekologiltasi sopivinta hoitoa. Hoitovaihtoehtoja ovat estrogeenivoiteet, emättimen kosteutusaineet ja liukasteet. Merkittävin ero kosteutusaineiden ja liukasteiden välillä on kosteutusaineiden pitkäaikaisempi apu. Tämä on tärkeää etenkin jos emättimen kuivuus häiritsee liikuntaa ja kävelyä. Liukasteita on tarkoitus käyttää lähinnä yhdynnässä ja ne antavatkin lyhytaikaisen helpotuksen, jonka ansiosta seksi on nautinnollisempaa ja kivuttomampaa.

Ärsytyksen tai tulehduksen ilmaantuessa, anna emättimesi parantua rauhassa välttämällä yhdyntää, kunnes kaikki oireet ovat täysin poistuneet. Älä raavi ärsyyntynyttä aluetta, sillä se voi vain pahentaa oireita aiheuttamalla turvotusta ja kipua.