Emättimen vaivat – tarvitaanko lääkäriä?

Täydellinen lista erilaisista emätinvaivoista on pitkä, ja se kattaa asiat valkovuodosta hajuihin ja lantiopohjankipuihin. Jotkut oireet ovat merkki pienestä ongelmasta, joka voidaan hoitaa itsehoitovalmisteella, jotkut taas vaativat lääkärin hoitoa. Katso yleisimpien emätinvaivojen tyypit ja perusteet hoidon valitsemiselle sekä mahdollinen tarve lääkärille.

Muutokset vuodossa

Valkovuoto on normaalisti kirkasta, valkoista tai vaalean keltaista, tahmeaa tai joustavaa, vaihdellen mm. kuukautiskierron, raskauden tai seksikäyttäytymisen mukaan. Jos kuitenkin huomaat äkkinäisiä tai merkittäviä muutoksia vuodon värissä, koostumuksessa (esim. kokkareinen vuoto on merkki hiivasta) tai määrässä (vaikka vuodon määrä voi lisääntyä ovulaation aikaan tai seksuaalisen kiihottumisen takia, suuri valkovuodon määrä on yleensä merkki tulehduksen kehittymisestä), sinun pitäisi ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan.

Haju

Vaikka jokaisen emättimessä on oma tuoksunsa, kaikki poikkeukselliselta tuoksuva voi viitata esim. tulehdukseen. Jotkut hajut ovat tyypillisiä tietyille tulehduksille – esimerkiksi kalanhaju liittyy bakteerivaginoosiin.

Kutina

Kutina voi kehittyä esimerkiksi hiivatulehduksen tai bakteerivaginoosin oireeksi, mutta se voi myös olla merkki ärsytyksestä tai esimerkiksi kondomin tai emtäinsuihkeen aiheuttamasta allergisesta reaktiosta. Luonnollinen rauhoittava tuote voi auttaa rauhoittamaan ärsytystä ja auttaa ihoa parantumaan.


"Emätinvaivoja voi aiheuttaa monikin seikka, jotkut aiheuttajat ovat vakavampia kuin toiset."


Polttelu

Kuten kutinakin, polttelu voi olla merkki tulehduksesta tai ärsytyksen sivuoire. Jos käytät emättimessä voidetta tai emätinsuihetta ja sinulla on voimakkaita polttelevia tuntemuksia, pese nämä aineet heti pois, jotta ärsytys loppuisi.

Kipu

Kipu virtsatessa voi viitata virtsatietulehdukseen tai emätintulehdukseen. Yhdyntäkipu voi myös johtua tulehduksesta tai kyseessä voi olla endometrioosi, mutta useimmiten kyseessä on emättimen limakalvojen kuivuus. Vaihdevuodet aiheuttavat yleensä kuivuutta, kun estrogeenitaso laskee ja aiheuttaa limakalvojen ohenemista. Emätin menettää myös joustavuuttaan ja luonnollista kostumiskykyään. Kun emätin ei kostu kunnolla, yhdyntä voi aiheuttaa hiertymiä ja limakalvovaurioita. Nämä aiheuttavat kipua ja jopa tulehduksia. Jos kärsit emättimen kuivuudesta, lievitä oireita käyttämällä emättimen kosteuttajaa tai liukastetta. Kosteuttajaa laitetaan päivittäin emättimeen ja se vaikuttaa pidempään, jolloin kivut ja hiertymät pysyvät poissa. Liukaste taas on tarkoitettu käytettäväksi seksin yhteydessä ja vaikuttaa vain lyhyen aikaa.


Emätinvaivoja voi aiheuttaa monikin seikka, jotkut aiheuttajat ovat vakavampia kuin toiset. Jos havaitset mitä tahansa yllä mainituista tai muita poikkeavia oireita, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan ja keskustella hoidosta.