Emättimen anatomia

Emätin on joustava lihas, joka yhdistää kohdun ulkoisiin synnytyselimiin. On tärkeä ymmärtää että intiimialueemme on hyvin yksilöllisiä – naisten sukupuolielinten muoto, koko, väri, rakenne ja koko olemus voivat olla täysin erilaisia. Lue lisää emättimen anatomiasta, jotta ymmärrät paremmin kuinka tämä naisen kehon kiehtova osa toimii.

Ulkoinen intiimialue

Emätin on yhteydessä häpyyn, jossa ovat sisemmät ja ulommat häpyhuulet, klitoris ja virtsaputken sekä emättimen aukko. Joskus häpy ja emätin sekoitetaan keskenään. On helpointa muistaa, että häpy on se alue, joka näkyy kun katsot itseäsi peilin avulla. Emätin taas sijaitsee kehon sisällä ja ainoa keino tutkia sitä on gynekologin tutkimuksissa käyttämä specula.

Emättimen aukko on piilossa ulompien ja sisempien häpyhuulten takana. Nämä ovat hävyn ulkoiset huulet, jotka suojaavat emätintä tulehduksilta ja herkkinä eliminä lisäävät stimulaatiota yhdynnän aikana. Klitoris on piilossa häpyhuulten takana. Tämä pavun kokoinen, pehmytkudos on ehkä naisen kehon herkin kohta. Klitoriksen koskettelu aikaansaa kiihottumista ja voi johtaa orgasmiin, joten se on hyvin tärkeä elin seksuaaliselle mielihyvälle. On täysin normaalia että kiihottuessa klitoris (ja häpyhuulet) voivat laajentua lisääntyneen paikallisen verenkierron takia.

Heti klitoriksen alapuolella on virtsaputken pää. Virtsarakosta tuleva virtsa matkaa virtsaputken läpi ja tulee ulos virtsa-aukosta. Virtsaputken pään sulkee pyöreä lihas, joka mahdollistaa virtsan pidätyksen. Joskus tämä lihas voi heiketä aiheuttaen virtsankarkailun.


the vagina

"On tärkeää muistaa, että intiimialueemme on hyvin yksilöllinen. Sukupuolielinten muoto, koko, väri, rakenne ja koko olemus voivat olla täysin erilaisia."


Emätin

Virtsaputken alapuolella sijaitsee emättimen aukko. Tämän aukon kautta poistuu kuukautisveri ja tänne asetetaan myös tamponit, emätinsupot ja emättimen kosteuttajat. Yhdynnässä penis menee tätä kautta emättimeen. Emättimen sisäpuoli on pehmytkudosta, jonka kosteus ja koostumus vaihtelevat riippuen eri tekijöistä kuten kiihottumisesta, raskaudesta, terveydentilasta, imetyksestä, kuukautiskierron vaiheesta sekä vaihdevuosista jne. Tällä pehmytkudoksen alueella on monia rauhasia, jotka tuottavat eritteitä. Valkovuoto on välttämätöntä liukasteeksi ja antamaan suojaa tulehduksilta. Emätin on uskomattoman joustava ja joustavuutensa ansiosta emätin kykeneekin venymään synnytyskanavaksi vauvan syntyessä.


female reproductivesystem

Emättimen aukon vieressä on ohut kalvo, jota kutsutaan immenkalvoksi. Tämä kalvo repeää yleensä ensimmäisen yhdynnän aikana, aiheuttaen joskus pientä verenvuotoa. Immenkalvo voi myös revetä urheillessa tai sisätutkimuksen yhteydessä.

Emätin, kuten muutkin lisääntymiselimet, on paikallaan lantionalueen lihasten avulla. Nämä lihakset estävät kohdunlaskeumaa sekä inkontinenssia ja niitä voi vahvistaa esimerkiksi lantionpohjan lihasten harjoituksilla.

Emättimen toinen pää on yhteydessä kohdunkaulaan. Kohdunkaulassa on hyvin pieni aukko joka estää pääsyn kohtuun. Kohdunkaula laajenee tarittaessa valtavasti, mm synnytyksen aikana, jolloin vauva pääsee tulemaan kohdusta emättimeen ja sieltä ulos.