Emättimen floora

Voi tuntua uskomattomalta, mutta uudet geenien kartoitusmenetelmät paljastavat ihmiskehossa olevan100 triljoonaa solua, mutta niistä vain noin kymmenesosa on todella ihmisen. Loput 90 % niistä kuuluu mikro-organismeihin - bakteerit, virukset ja muut mikrobit. Ei siis ihme, että on niin tärkeää koko terveydellemme, että mikrobiston herkästä tasapainosta pidetään huolta, ja sama pätee myös emättimen mikrobitoon ja hyvinvointiin.

Lähes kaikki naiset kärsivät bakteerivaginoosista, hiivatulehduksesta tai virtsatietulehduksesta ainakin kerran elämässään. Merkittävin syy näiden vaivojen yleisyyteen on emätinflooran epätasapaino. Toisin sanoen tasapaino on häiriintynyt joko niin, että hyviä bakteereita on vähemmän tai huonot bakteerit tai hiivasolut ovat alkaneet valtamaan alaa. Hyvien bakteerien väheneminen tapahtuu yleensä suhteessa haitallisten mikrobien kasvuun. Kun tämä tapahtuu, elimistö ei joko pysty taistella tulehdusta pois ja palauttaa oikeaa tasapainoa tai se tarvitsee prebiootteja sisältäviä valmisteita apuun. Myös elintapojen muutoksesta voi olla hyötyä.

Mikä on emättimen tervettä flooraa?

Terveessä emättimessä vallitsee hyvä maitohappobakteerikanta. Nämä bakteerit ovat tavallaan portinvartijoita emättimeen - ne voivat estää mahdollisesti haitallisten bakteerien / hiivan tuottamalla maitohappoa ja vetyperoksidia, joilla estetään huonojen bakteerien kiinnittyminen emättimen seinämään. Maitohappo auttaa ylläpitämään emättimen hapanta ympäristöä, kun vetyperoksidi tappaa huonoja bakteereita.

On monia tekijöitä, jotka voivat häiritä emättimen herkkää tasapainoa - esimerkiksi synnytyksen aiheuttamat kudosvauriot, stressi, tietyt lääkkeet, tiukat vaatteet tai synteettiset alusvaatteet, sopimaton hygienia, ärsyttävät voiteet, liika peseminen sekä kosmeettiset tuotteet. Lisäksi yhdynnän aiheuttamat hiertymät, hormonaaliset muutokset, jne.


"Jos emättimen floora on epätasapainossa, maitohapon (hyvän bakteeriston) suojeleva ominaisuus on vähentynyt. Koska maitohappobakteerit ovat vähentyneet, emättimessä tuotetaan vähemmän maitohappoa ja hapan tasapaino on vaarassa."


Häiriintynyt tasapaino

Jos emättimen floora vaarantuu, hyvien maitohappobakteerien suoja pienenee. Vähentyneen maitohappobakteerikannan takia maitohappoa tuotetaan vähemmän ja emättimen matala pH-arvo vaarantuu. Tämän seurauksena huono bakteerikanta kasvavaa.

Raskauden aikana emättimen maitohappobakteerien määrä ja monimuotoisuus laskee usein, mikä aiheuttaa raskaana olevalle naiselle suuremman tulehdusriskin. Epätasapainoisen emätinflooran oireisiin kuuluvat epätavallinen valkovuoto, haju, kutina, ärsytys, punoitus, turvotus, virtsankirvely ja yhdyntäkipu, poltteleva tunne, herkkyys ja arkuus.

Tasapainoinen emättimen floora auttaa estämään bakteeri- ja hiivatulehduksia ja on ratkaisevan tärkeä hyvän emättimen terveyden kannalta. Emätinflooran epätasapainon ennaltaehkäisyyn auttavat hyvät hygieeniset tottumukset ja yleensäkin hyvät intiimialueen hoitotavat. Voit myös käyttää tuotetta, joka sisältää hyvien bakteerien kasvua tukevia ainesosia estäen näin mahdolliset tulehdukset ja toisaalta edistäen tervehtymistä, jos oireet ovat jo kehittyneet.