Emättimen hygienia

Emättimen hygienia on keskeisessä roolissa emättimen vaivojen ehkäisyssä. Intiimialueella on erityinen mikrobisto, jossa hyvät bakteerit (tuottavat maitohappoa) pitävät tasapainon kunnossa, jotteivät huonot bakteerit pääse ottamaan ylivaltaa. Antibiootit, saippua ja muut kovat kemikaalit ovat riski mikro-organismeille emättimessä. Hyvä emättimen hygienia suojaa ja tukee hyvää bakteeristoa ja säilyttää emättimen pH-arvon ihanteellisena. Koska emättimen hygienia herättää yleensä kysymyksiä, olemme koonneet tähän listan asioista, jotka helpottavat hyvää intiimihygieniaasi.

Emättimen peseminen

Hyvään intiimihygieniaan kuuluu intiimialueen pesu kerran päivässä haalealla vedellä tai miedolla intiimialueelle tarkoitetulla pesuliuoksella, joka ei sisällä saippuaa, hajusteita tai väriaineita. Enemmän ei ole aina parempi: liian usein peseminen tai saippuoiden ja shampoon käyttäminen intiimialueella voivat häiritä emätinflooran tasapainoa. Jos sopivaa intiimipesunestettä ei ole saatavilla, on parempi käyttää vain vettä. Jos suihku tai kylpy eivät ole mahdollisia (camping, pitkät matkat jne.), on suositeltavaa käyttää intiimipyyhkeitä, jotka eivät sisällä saippuaa, hajusteita tai voimakkaita kemikaaleja.

Ennaltaehkäisy ja terveysvinkkejä

Emättimen hygienia ei ole vain pesua. On monia tekijöitä, jotka voivat muuttaa mikrobien tasapainoa, kuten seksuaalinen aktiivisuus, synteettiset alusvaatteet tai häpykarvojen poistamaminen. Emme voi aina välttää näitä asioita, mutta niihin on hyvä kiinnittää huomiota. On olemassa erilaisia tapoja poistaa häpykarvat ja niiden vaikutukset ovat erilaisia. Useimmat niistä aiheuttavat kutinaa ja ärsytystä intiimialueella. Höylääminen on vähiten ärsyttävä tapa karvojen poistoon.


"Emättimen hygienia ei liity pelkästään pesemiseen. On monia asioita, jotka voivat muuttaa mikrobiston tasapainoa, kuten seksi, keinokuituiset vaatteet tai häpykarvojen poisto."


Jos ärsytystä, esiintyy, käytä luonnollista tuotetta rauhoittamaan ja viilentämään vaikutusta. Yhdyntä voi muuttaa emättimen pH-arvoa ja siten johtaa epätasapainoon bakteerikasvustossa. Siksi intiimialue on hyvä pestä seksin jälkeen. Vältä keinokuituisten housujen käyttöä, käytä puuvillaisia alusvaatteita, jotka antavat ihon hengittää. On parasta nukkua ilman alusvaatteita. Muista pyyhkiä edestä taaksepäin välttääksesi suoliston bakteerien pääsyn emättimeen. Muista vaihtaa tamponit, kuukautissuojat tai kuukuppi kuukautisten aikana usein.

Kiinnitä huomiota emättimesi terveyteen

Muista, että hormoneillasi voi olla merkittävä vaikutus emättimesi bakteeristoon. Tulehduksia ja vaivoja ilmenee myös naisilla, jotka pitävät emättimen hygieniasta hyvää huolta. Jos tunnet arkuutta, ärsytystä tai kutinaa, käy lääkärissä.