Emättimen pH – onko emättimesi hapan vai emäksinen?

Olet ehkä kuullut, että emättimen pH-arvo on tärkeä osa intiimiterveyttä. Mutta mikä pH oikeastaan on ja miksi se on niin tärkeä seksuaaliterveydellemme? Lue lisää saadaksesi tietää, mikä on normaali emättimen pH-arvo ja pitäisikö emättimesi olla hapan vai emäksinen.

Mikä on pH-arvo?

pH on kertoo happamuuden ja emäksisyyden tason. Vaihteluväli on 0-14, jolloin 0 on happamin arvo ja 14 emäksisin. Veden pH on 7, mikä on neutraali arvo. Terveen emättimen pH-arvon pitäisi olla noin 3,8-4,5. Tämän arvon tekevät emättimen hyvät bakteerit, jotka tuottavat pH-arvoa alentavaa maitohappoa.

Emättimen pH:n merkitys

Emättimen hapan ympäristö on luonnollinen suoja tulehduksia ja ärsytystä vastaan, koska se tukahduttaa huonoja bakteereita, jotka viihtyvät paremmin emäksisemmässä ympäristössä. Tämä tarkoittaa, että niin kauan kuin hyvä bakteeristomme vallitsee ja emättimen pH on hapan, huonoilla bakteereilla on huonot olosuhteet ja tulehdusriski on matala.

Jos emättimen pH-arvo nousee yli 4,5, huonot bakteerit käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja lähtevät valtaamaan alaa aiheuttaen lopulta tulehduksen. Tämä voi aiheuttaa valkovuodon muutoksia, hajua, kutinaa ja muita emättimen vaivoja. Muutoksiin pH-arvossa liittyy usein bakteerivaginoosi.


"Jos emättimen pH-arvo nousee yli 4,5, huonot bakteerit käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja lähtevät valtaamaan alaa aiheuttaen lopulta tulehduksen."


Mikä aiheuttaa pH:n muutoksia?

pH-arvo voi muuttua monestakin syystä – tässä muutamia asioita, joilla voit suojata emättimen terveyttä ja pitää pH-arvon happamalla alueella:

  • Antibiootit. Ne eivät tapa vain huonoja bakteereita, vaan myös hyviä, joiden pitäisi pitää emätin happamana ja terveenä. Kun käytät antibiootteja, käytä hyviä bakteereita stimuloivia tuotteita apuna.
  • Yhdyntä. Siemennesteen emäksinen pH-arvo voi tuhota emättimen happaman ympäristön ja stimuloida bakteerivaginoosia aiheuttavia bakteereita. Saatat huomata tämän voimakkaasta hajusta suojaamattoman seksin jälkeen. Jos tätä tapahtuu, kannattaa harkita kondomin käyttöä vaivojen välttämiseksi.
  • Imetys ja vaihdevuodet. Estrogeenitason lasku (imetyksen tai vaihdevuosien takia) voi vähentää maitohappobakteerien tuotantoa ja lopulta aiheuttaa emättimen pH:n nousun, seurauksena hiiva. Jos imetät tai sinulla on vaihdevuodet, kokeile prebioottista valmistetta, joka voi stimuloida hyvien bakteerien tuotantoa ja pitää pH-arvosi terveellä alueella.