Intiimihygienia – vähemmän on enemmän

Olet saattanut kuulla, että vääränlainen intiimihygienia voi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin olematon hygienia. Se voi kuulostaa liiottelulta, mutta pitää paikkansa. Väärät hygieniatavat voivat olla haitallisia emättimen terveydelle, joten kannattaa tutustua muutamiin perusasioihin liittyen hyvään intiimihygieniaan.

Ei ole harvinaista, että naiset pilaavat intiimiterveytensä yksinkertaisesti luulemalla, että oikea intiimihygienia tarkoittaa runsasta pesemistä – mitä enemmän, sitä parempi.

Kehosi suojelevat mekanismit

Ihmiskeho on suunniteltu toimimaan kaikin puolin tasapainoisessa tilassa. Koko kehomme monimutkainen järjstelmä perustuu tarkkaan ja herkkään tasapainoon, joka täytyy säilyttää, jotta pysyisimme terveinä. Emätin on miljoonien sovussa keskenään elävien bakteerien tasapainoinen koti.

Kaikki toimii niin kauan, kun hyvät ja huonot bakteerit ovat tasapainossa. Kun hyvien bakteerien määrä laskee, huonot bakteerit ottavat vallan ja alkavat kasvaa holtittomasti. Näiden pahojen bakteerien kasvu aiheuttaa tulehduksia, kuten esimerkiksi bakteerivaginoosi, joka ilmenee ikävinä oireina. Oireita ovat mm. epämääräinen kalanhajuinen valkovuoto, polttelu, kutina ja ärsytys. Jotta tulehdus saataisiin hallintaan, tilanne pitäisi saada kääntymään päinvastoin. Huonojen bakteerien määrä pitää saada laskuun ja hyvien nousuun.


"On tärkeää pitää mielessä, että intiimialueiden iho on ohutta ja hyvin herkkää. Kaikki voimakas käsittely, kuten ylipeseminen, hankaaminen, hiertymät tai voimakkaat pesuaineet voivat aiheuttaa ärsytystä ja tulehduksia."


Ihon rakenteen ja herkkyyden sekä suojakerroksen merkityksen ymmärtäminen on tärkää. Ihomme pinnalla on suojakerros. Suojakerros on portinvartija, joka pitää ärsytykset ja tulehdukset kehomme ulkopuolella. Suojakerros voi herkästi vaurioitua käyttämällä liian voimakkaita pesuaineita ja saippuaa.

Nämä tuotteet riisuvat pintakerroksen ja jättävät ihon pinnan avoimeksi bakteereille. Siksi sopimattoman pesuaineen käyttö tai liian usein toistuvat pesut voivat vahingoittaa suojakerrosta ja altistaa tulehduksille.

Mitä vähemmän on enemmän tarkoittaa tässä?

On tärkeää pitää mielessä, että intiimialueiden iho on ohutta ja hyvin herkkää. Kaikki voimakas käsittely, kuten ylipeseminen, hankaaminen, hiertymät tai voimakkaat pesuaineet voivat aiheuttaa ärsytystä ja tulehduksia. Pese itsesi päivittäin vedellä tai hellävaraisella, luonnollisella intiimialueen pesuaineella, joka ei sisällä hajusteita tai muita ärsyttäviä aineita. Kuivaa intiimialue läpikotaisin pehmeällä, puhtaalla pyyhkeellä – taputtele hellävaraisesti, älä hankaa. Jos haluat pestä itseäsi useammin, (esim. kuukautisten aikana, urheilun tai muun hikoilun jälkeen) voit käyttää hajusteettomia intiimipyyhkeitä tai yksinkertaisesti pestä itsesi pelkällä vedellä.