Valkovuoto, onko se normaalia?

Emättimen valkovuoto on normaalia ja sillä on useita tärkeitä tarkoituksia kuten emättimen kosteutus ja puhdistaminen, sekä infektioiden ehkäisy. Valkovuodon tarkkailu kannattaa, sillä se ylläpitää emättimen hyvinvointia ja voi auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat jo varhaisessa vaiheessa.

Mikä on normaalia?

Normaali emättimen valkovuoto vaihtelee yksilöllisesti. Valkovuodon väri voi vaihdella kirkkaasta vaaleaan, koostumus juoksevasta paksuun, jopa elastiseen. Hajultaan normaali valkovuoto on miedosti hapan (etikkamainen). Saatat huomata pieniä muutoksia valkovuodossa ( koostumus, määrä) ollessasi kiihottunut tai kuukautisten, ovulaation, imetyksen sekä vaihdevuosien aikana.

Vaikka on normaalia, että valkovuodon koostumus vaihtelee, on tärkeää ymmärtää ero normaalin ja epänormaalin vuodon välillä. Tämä helpottaa tunnistamaan ne muutokset, jotka aiheutuvat ongelmasta tai jotka tarvitsevat lisätutkimuksia.

On tärkeää ymmärtää ero normaalin ja epänormaalin valkovuodon välillä. Tämä helpottaa tunnistamaan ne muutokset, jotka aiheutuvat ongelmasta tai jotka tarvitsevat lisätutkimuksia.


"Mikäli epäilet että sinulla on Trikomoniaasi, on tärkeää käydä lääkärissä. Tai mikäli valkovuotoon liittyy kuumetta tai kivun tunnetta vatsan/ lantion seudulla, on syytä hakeutua lääkäriin."


Tarkkaile valkovuotoasi säännöllisesti ja kiinnitä huomiota mahdollisiin muutoksiin

On tärkeää tarkkailla valkovuodon koostumuksen mahdollisia muutoksia. Seuraavat muutokset voivat viitata ongelmaan:

  • Muutos hajussa (etenkin epämiellyttävä ”kalamainen” haju)
  • Värissä (vihertävä, harmahtava )
  • Muutos koostumuksessa ( vaahtomainen tai kokkareinen ja paksu kuin raejuusto)
  • Emättimen kutina, polttelu, turvotus tai punoitus
  • Verenvuoto emättimestä (tiputteluvuoto) muulloin kun kuukautisten aikana

Emättimen infektiot, kuten bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus ovat yleisiä epänormaalin vuodon aiheuttajia. Lisäksi muutoksia vuotoon voi aiheuttaa seksin välityksellä tarttuvat infektiot, kuten tippuri.

Seksin välityksellä tarttuvien sukupuolitautien oireet voivat olla hyvin samankaltaisia kuin hiivatulehduksessa ja bakteerivaginoosissa, mutta niiden välillä löytyy myös tyypillisiä eroja joita tarkkailla:

  • Hiivatulehduksessa valkovuoto on useimmiten sameaa, valkoista, ja kokkareista. Tyypillisesti vuoto on melkein hajutonta, mutta emättimen kutinaa ja polttelun tunnetta voi esiintyä.
  • Bakteerivaginoosissa( BV) valkovuotoon tulee tavanomaisesti epämiellyttävä, kalamainen haju. Koostumukseltaan vuoto on juoksevaa ja sävyltään harmahtavaa.
  • Trikomoniaasi on yleinen seksin välityksellä tarttuva sukupuolitauti, joka voi aiheuttaa voimakkaan hajun vuotoon. Vuoto on usein väriltään kellertävää/vihertävää ja koostumukseltaan jopa vaahtomaista.